אחת בלילה, עזרת הנשים, רחבת הכותל המערבי. וואו. תמיד מצלמים את עזרת הגברים בסליחות, אבל לא פחות מרגש כאן: יותר מאלף נשים, מכל הסגנונות והסוגים. נערה מראשון לציון, סבתא ממודיעין, עולה חדשה מצרפת שבאה לחגוג יום הולדת.
בֶּן אָדָם, מַה לְּךָ נִרְדָּם, קוּם קְרָא בְּתַחֲנוּנִים. כולן עם מסיכות, בריחוק חברתי, ויש סדרניות נחמדות שמזכירות לשמור על הכללים.
שְׁפךְ שִׂיחָה, דְּרשׁ סְלִיחָה, מֵאֲדון הָאֲדונִים. פתאום הכתובת משתנה. כל היום מדברים על קבינט הקורונה, ובלילה פונים לקבינט מסוג אחר לגמרי. ופתאום הזעקה היא לא רק החוצה אלא גם פנימה. לא מתביישים להודות שאנחנו לא מושלמים אלא שבורים, ורוצים לתקן: נַחְפְּשָׂה דְרָכֵינוּ וְנַחְקרָה, וְנָשׁוּבָה אֵלֶיךָ.
ואוצר מילים שכבר שנה לא השתמשנו בו מספיק, כמו מתנער מאבק: עֲנֵנוּ, סְלַח לָנוּ, עֲשֵׂה לְמַעַן, חוּס, מְחל, אָבִינוּ, מַלְכֵּנוּ. העברית יפה ועתיקה ומרגשת, ובפיוטים לפי סדר הא'-ב' אפילו ילדות קטנות חוזרות על הניגון. י"ג מידות של רחמים נאמרות שוב ושוב, ואז, בפעם האחרונה, החזן ביקש מהקהל כולו להתפלל להסרת מגיפת הקורונה מעלינו, וי"ג מידות הרחמים ההן, שלמד משה רבנו, נאמרו בזעקות רמות הלילה בכותל. ובסוף דממה – רק קול השופר נשמע.
לא ברור אם מעמדי הסליחות הגדולים, של ערב ראש השנה וערב יום כיפור, יוכלו בכלל להתקיים. כמאה אלף איש הרי מגיעים לכאן בלילות האלה. מי יודע איך נתפלל בחגים. אבל עכשיו, בשטח פתוח, תוך שמירה על הכללים, זה עוד מותר, והלילה ראיתי גברים, נשים וטף שבאו לחטוף, מוקדם.
שיתקבלו התפילות.