רוצה לקבל עדכונים למייל?

נשמח לשלוח לך באופן אישי סיכום שבועי מצוות האתר:

5 דברים על ה"אור החיים" הקדוש

יום פטירת הרב חיים בן עטר

היום – 283 שנים לפטירת רבי חיים בן עטר, המכונה ה"אור החיים" הקדוש. רב, מנהיג, פרשן, מקובל. הנה 5 עובדות עליו:

1. רבי חיים בן עטר נולד בעיר סאלי שבמרוקו, למשפחה של מגורשי ספרד. פירוש השם עטר הוא בושם, והוא אכן בישם את העולם היהודי כולו בתורתו.

2. הוא חי במרוקו בתקופה סוערת של רדיפות כלפי יהודים, ולמד תורה במסירות. באחד מספריו הוא מסביר שיש חוסר סימטריה בספר – לפעמים הפירושים שלו ארוכים ולפעמים קצרים, בגלל המהומות שלא איפשרו לו להתרכז.

3. בגיל 43 יצא ממרוקו, דרך איטליה ואלג'יר, לארץ ישראל. הוא לא רק עלה לארץ, אלא גם עודד את הציבור להצטרף אליו. לנמל עכו הגיע עם חבורה של כ-30 תלמידים ובני משפחותיהם, והקים ישיבה בירושלים שבה למדו גם את תורת הנסתר. הוא נפטר בגיל 47 בלבד וללא ילדים, ונקבר בהר הזיתים. קברו הפך אתר עלייה לרגל. במלחמת העולם השנייה נערכה שם תפילה מפורסמת, כשעלה חשש שהצבא הגרמני יגיע עד ארץ ישראל.

4. הוא קרוי על שם ספרו ״אור החיים" שמביא את פירושו המפורסם על התורה. הספר התקבל בכל קהילות ישראל, וכך חכם ספרדי הפך לנערץ גם בפולין ובאוקראינה. עד היום הוא דמות על-מגזרית, שמקובלת בכל העם היהודי.

5. והנה משפט מפורסם אחד מתורתו: "אִם הָיוּ בְּנֵי הָאָדָם מַרְגִּישִׁים בִּמְתִיקוּת וּבַעֲרֵבוֹת טוֹב הַתּוֹרָה – הָיוּ מִשְׁתַּגְּעִים וּמִתְלַהֲטִים אַחֲרֶיהָ... כִּי הַתּוֹרָה כּוֹלֶלֶת כֹּל הַטּוֹבוֹת שֶׁבָּעוֹלָם".

לזכרו.

 

האתר עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך חווייה טובה יותר.